Condensatieschade of waterschade?

Het gebeurt wel eens dat een klant ons optrommelt omdat er sprake is van waterschade. Af en toe moeten wij de klant ontgoochelen en teleurstellen want soms is er geen sprake van waterschade maar van condensatieschade.

Gevolgschade door water is verzekerd en zal ook door de verzekeringsmaatschappijen vergoed worden voor zover het water van boven naar beneden vloeit. Gevolgschade door laterale waterinsijpeling en opstijgend vocht worden hierdoor dus ook meteen uitgesloten van vergoeding. Hetzelfde geldt voor gevolgschade door condensatie.

Wat is nu het verschil?

Laat me het duidelijk maken door twee foto’s.

 Deze foto geeft aan dat het overduidelijk om waterschade gaat. De gevolgschade hiervan zal door de verzekeringsmaatschappijen vergoed worden. Het herschilderen of herbehangen van een muur is pas mogelijk nadat het vocht uit muren en/of het plafond is. Om dit te versnellen kan je gebruik maken van een bouwdroger of heel goed verluchten door deur en ramen open te zetten zodat er tocht ontstaat. Het beste droogproces krijg je als het vriest dat het kraakt. Het slechtste resultaat als het heel warm is…en je zelf aan het zweten bent. Aangezien zo’n vochtplekken meestal na een heel lange poos pas zichtbaar worden vraagt het uitdrogen best wel wat tijd. Reken op 4 tot 6 maanden vooraleer de muren en/of het plafond volledig droog zijn. Pas dan kan je herschilderen of herbehangen. Begin je te vroeg dan kan je geen bijkomende schadevergoeding meer claimen.

 

 Deze foto geeft aan dat het overduidelijk om condensatieschade gaat. De gevolgschade hiervan zal nooit door de verzekeringsmaatschappijen vergoed worden. Condensatieschade uit zich door schimmels in vochtige ruimten, denk maar aan een badkamer die niet of onvoldoende verlucht wordt. Schimmels zijn heel ongezond en worden het best meteen verwijderd met bleekwater of Detol. Gebruik handschoenen en een mondmasker bij het verwijderen ervan. Om condensatieschade en dus schimmel te voorkomen doe je er goed aan om altijd heel goed en lang te verluchten ofwel door een afzuigventilator die bij voorkeur langer blijft draaien dan het licht in de badkamer brandt of door tocht te maken door het openzetten van deur en raam.